_MG_6032.jpg
 

Lendbreskia // Prehistoric skis

Høsten 2015, Vågå

Historiske skispor - og alternativ til truger

Rundt år 700 før Kristus ble ei treski mistet eller forlatt på Lendbreen i Breheimen. Nesten 3000 år senere - i 2007 - smeltet skia fram igjen fra isen. Små hull langs kanten av den korte og brede skia forteller at det har vært festet skinn under skiene - en forløper til våre dagers skifeller. Den originale Lendbreskia er utstilt på Norsk fjellsenter i Lom - og reproduksjoner lages av Jutulskinn i Vågå. 

Høsten 2015 rekonstruerte skinnmester Sofie Kleppe de gamle skiene fra Lendbreen i samarbeid med skikjører Dag Inge Bakke som bestemte måla på skia. Skimaker Kjell Bengtsen og Reidar Marstein lagde fire par ski i furu, som først ble økset og høvlet ut av trevirket, så dampet og bøyd med håndverktøy. Skinngarver Sofie Kleppe satte så skinn fra elg, hest, sel og rein på de fire skiparene - for å finne ut hvilket skinn som fungerte best på snø. Selskinnet viste seg å fugere best, men skinn fra elg og hest fungerte også bra. Den korte og brede Lendbreskia er en artig ski og et godt alternativ til truger.

I dag kan også du gå på rekonstruksjoner av den originale Lendbreskia.

Skinnmester Sofie Kleppe, skikjører Dag Inge Bakke og håndverker Nils Teigen har gått sammen om å tilvirke Lendbreski for salg. Skiene blir laget av lokal fjellfuru og impregnert med tjære og linolje. Skia er kledd med hesteskinn eller selskinn som er sydd fast. Vakrere framkostmiddel skal du lete lenge etter - enten du foretrekker å gå på ski eller truger.

 
 
 

lendbreskia i media