Håndverk på naturens egne premisser
Hos Jutulskinn lages alle skinnprodukter med hendene og kun med naturmaterialer som hjelpemidler til garving og farging av skinn. I tradisjonell garving brukes ikke kjemikalier, kun naturlige råstoffer som bark, bålrøyk og fett fra dyrets hjerne. Den naturlige tilvirkningen er miljøvennlig, og gjør skinnet mer bestandig og holdbart. Jutulskinn benytter først og fremst skinn fra lokalt vilt for å tilvirke sine unike skinnprodukter i tråd med årtusenlange tradisjoner.


Prosessene er 100% naturlige og basert på håndkraft, noe som gjør de ferdige produktene svært holdbare, miljøvennlige - og unikt vakre.


Jegere fra hele landet (og verden) kommer til Jutulskinn med skinn de ønsker å få laget personlige skinnprodukter av. Skinnmester Sofie setter sin ære i at skinnet blir tilberedt i respekt for dyret - og resultatet er deretter.

FISKESKINN

Ferske skinn frå gjedde og lake garvet ombord i en tradisjonell trebåt i den finske skjærgården. I garvingen nytter Sofie egg. De ferdige fiskeskinnene pryder blant annet Jutulskinns armbånd og vesker med vakre skjellmønstre.  

REINSSKINN

Ved breddden av fjellsjøen Gjende i Jotunheimen bereder Sofie og hennes hjelpere reinsskinn fra slakteplassen på nærliggende Valdresflya. I beredningen brukes røyk og seljebark til beredningen av myke og varme skinn til blant annet klær og prydplagg

KJESKINN

Fra den historiske fjellgården Valbjør i Vågå får Sofie vakre kjeskinn fra geit. Selve beredingen av skinnene skjer i de moderne lokalene til tradisjonsgarveriet Jutulskinn noen kilometer unna beitene, og de ferdig beredte kjeskinnene brukes i klær, interiør og bruksgjenstander.  

 

møte med KINESISKE tradisjonsbærere

Høsten 2016 la Sofie Kleppe ut på sin andre reise til Altai-fjellene og landsbyen Khom nordøst i Kina for å oppsøke læremestere innen kinesisk og mongolsk tradisjonshåndverk. Bildekarusellen over viser Sofies besøk på fire ulike verksteder der tradisjonelle sentralasiatiske håndverksteknikker fortsatt holdes i hevd: Beredning av kuskinn og fletteteknikker. Lærmaker som jobber med undervisning. Tradisjonell skimaker i Altai. Skinngarver i nomadelandsbyen Khom.